Puding Roti
Mari kita mencuba pencuci mulut ....... puding roti .
Bahan-bahan:
1 buku roti
50 gm kismis
3/4 liter santan kotak atau susu UHT dipanaskan sedikit
3 biji telur
90 gm gula
5 helai daun pandan
2 sudu teh tepung jagung.
Cara-cara:
1. 4 keping roti dipotong 3 segi
2. Selebih roti hendaklah di koyak-koyak dan direndam didalam air.
3. Letakkan kismis kedalam bekas pembakar dan aturkan kepingan roti yg telah dipotong.
4. Gula, telur, susu / santan dicampurkan dengan pemutar (blender).
5. Daun pandan diblender dengan sedikit air. Tapis air pandan dan masukkan kedalam adunan santan tadi.
6. Tapis roti yang direndam dalam air.
7. Campurkan roti kedalam adunan santan.
8. Tuang adunan kedalam bekas pembakar yang telah diatur dangan kepingan roti.
9. Tabur kismis dan bakar adunan puding.
10. Bakar dengan suhu 170 darjah Celcius selama 1 jam.
Puding ini boleh dihidangkan ketika panas atau didinginkan didalam peti sejuk.
Amat sesuai dihidangkan dengan sos rasberry atau dimakan begitu saja.
Comments
Post a Comment