Kek Lobak
Hari ini saya telah mengubah layout blogspot, agak lebih menarik. Marilah kita sama-sama berkongsi resepi kek yang saya gemari.

Bahan-bahan:
Bahan A
220 gm marjerin
80 gm mentega
240 gm gula
1/8 sudu garam
Bahan B
4 biji telur
1/4 sudu perisa vanila
Bahan C
240 gm tepung
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan D
80 gm kacang hazel
1/8 sudu serbuk kulit kayu manis
Bahan E
165 gm lobak yg sudah diparut
Parutan kulit 1 biji limau
Icing Hiasan Atas
200 gm gula icing
30 gm mentega
1 1/2 sudu besar jus limau
Parutan kulit 1 biji limau
Cara-cara:
1. Putar A hingga lembut. Tambah B dan putar sehingga lembut dan tidak berbintil-bintil.
2. Kaup dan balikkan bahan-bahan yang diayak C & D.Campur adunan dengan sebati
3. Campur E dan gaul rata-rata.
4. Tuang adunan kedalam acuan bulat berukuran 9 inci yg telah disapu dengan minyak dan dialas kertas. Bakar pada takat suhu 180 darjah Celcius selama 50 minit.
5. Glis permukaan dengan icing dan dihiasi nya dengan lobak marzipan.
6. Siap dihidang.
Icing hiasan atas.
Cara
Pukul gula icing dengan mentega lembut sehingga sebati. Tambah jus limau dan parutan kulitnya dan adun sehingga sebati. Renihkan adunan diatas air panas untuk disapu rata-rata.

Bahan-bahan:
Bahan A
220 gm marjerin
80 gm mentega
240 gm gula
1/8 sudu garam
Bahan B
4 biji telur
1/4 sudu perisa vanila
Bahan C
240 gm tepung
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan D
80 gm kacang hazel
1/8 sudu serbuk kulit kayu manis
Bahan E
165 gm lobak yg sudah diparut
Parutan kulit 1 biji limau
Icing Hiasan Atas
200 gm gula icing
30 gm mentega
1 1/2 sudu besar jus limau
Parutan kulit 1 biji limau
Cara-cara:
1. Putar A hingga lembut. Tambah B dan putar sehingga lembut dan tidak berbintil-bintil.
2. Kaup dan balikkan bahan-bahan yang diayak C & D.Campur adunan dengan sebati
3. Campur E dan gaul rata-rata.
4. Tuang adunan kedalam acuan bulat berukuran 9 inci yg telah disapu dengan minyak dan dialas kertas. Bakar pada takat suhu 180 darjah Celcius selama 50 minit.
5. Glis permukaan dengan icing dan dihiasi nya dengan lobak marzipan.
6. Siap dihidang.
Icing hiasan atas.
Cara
Pukul gula icing dengan mentega lembut sehingga sebati. Tambah jus limau dan parutan kulitnya dan adun sehingga sebati. Renihkan adunan diatas air panas untuk disapu rata-rata.
Comments
Post a Comment