Murtabak Mini

Anak-anak saya sangat suka makan murtabak. Dalam bulan Ramadhan makanan kegemaran mereka adalah murtabak. Saya sediakan mertabak mini dan simpan dalam peti sejuk sebagai makanan frozen. Sekiranya hendak makan bolehlah diambil dari peti sejuk dan dipanaskan semula.
Resepi yang akan mudah dan berkhasiat.
Bahan-bahan:
Kulit popia
Daging kisar --- 1 kg
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Rempah kari sebungkus
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
telur
Cara membuat:
1. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari, bila naik bau masukkan daging.
3. Masukkan sedikit air dan campurkan garam, gula dan masak hingga kering.
4. Apabila sejuk campukan telur secukupnya.
5. Masukkan inti kedalam kulit popia.
6. Bentuk kepada empat segi.
7. Bakar hingga masak atau garing.
Sekiranya hendak jadikan frozen, bolehlah dimasak separuh masak sahaja.Sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk.
Comments
Post a Comment