Asal kuih pau adalah makanan orang Tionghua. Tapi kini ianya menjadi kesukaan semua rakyat Malaysia. Kuih pau agak mudah disediakan tetapi perlu di uli hingga lembut. Bahan-bahan: 1 kg tepung pau. 8 gm Yis kering 18 gm baking powder 100 gm gula 30 gm lemak sayuran (shortening) 10 gm bread improver 450 ml air Cara membuatnya: 1. Timbang semua bahan 2. Gaul semua bahan kering didalam alat penggaul, masukkan air. Uli sehingga gula dan yis hancur. 3. Masukkan lemak sayuran dan uli sehingga lembut. 4. Bentuk doh kecil-kecil dan masukkan inti, peram selama 30 minit. 5. Kukus doh selama 8 hingga 10 minit. Bahan inti. 1 kg kacang merah/kacang hitam 1 kg gula 30 gm minyak atau lemak sayuran Daun pandan Cara menbuat inti: 1. Rendam kacang hingga kembang 2. Rebus, jangan sampai terlalu lembik 3. Matikan api dan blend. 4. Masukkan dalam periuk, masak sehingga hampir kering. 5. Masukkan gula. 6. Bila telah kering, matikan api dan masukkan minyak. Sekiranya ingin makan pau daging atau ayam. Bolehlah...
Comments
Post a Comment